Atractii turistice

Aflat în sud-vestul României, judeţul Caraş-Severin are o suprafaţă de 8.520 km2, care reprezintă 3,6 la sută din suprafaţa totală a ţării. Este al treilea ca mărime din România. Se învecinează cu judeţele Timiş, Hunedoara şi Mehedinţi, iar în sud vest cu Serbia.

Zona este extrem de ofertantă atunci când vine vorba despre destinaţiile turistice pe care le puteţi frecventa. Pe lângă faptul că municipiul dispune de singurul muzeu în aer liber, Muzeul de Locomotive din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin a fost şi va rămâne o adevărată sursă de inspiraţie pentru sutele de mii turişti, care anual îl vizitează. Asta, mai ales că dispune pe o suprafaţă imensă şi de 5 parcuri naţionale, protejate de lege.

Cascada Bigăr, desemnată de specialişti cea mai frumoasă din lume, se află la o distanţă de 58 de kilometri de Reşiţa, iar drumul poate fi străbătut în aproximativ o oră. Peisajele până în inima rezervaţiei naturale sunt unice şi extrem de ofertante, astfel că vă puteţi “rătăci” la modul frumos, fără să regretaţi vreo clipă că aţi luat această decizie.

Sălbăticia Cheilor Nerei poate fi descoperită la numai 91 de kilometri şi o oră şi 30 de minute de mers cu maşina. Distanţa pe care se întind cheile este de circa 22 km din care aproximativ 20 km de chei propriu-zise, Nera, străbate un defileu, cu aspect de chei, îngust, spectaculos şi absolut sălbatic, formând cele mai lungi chei din România. Legendele care animă locurile lasă amintiri extrem de frumoase în sufletul trecătorilor. Lacul Ochiul Beiului, de exemplu, amplasat în aceeaşi zonă, spune povestea unei tinere fete, care şi-a aşteptat în zadar iubitul să se reîntoarcă de pe front. A plâns până când s-a format un lac, de un albastru intens şi pur. Cascadele presară în totalitate cheile, transformând peisajul într-unul unic în România.

Teatrul “Mihai Eminescu”, primul construit în România se află în Oraviţa, la aproximativ 60 de kilometri de Reşiţa. Distanţa poate fi parcursă în aproximativ o oră, iar când veţi ajunge la destinaţie veţi constata că obiectivul este o adevărată bijuterie de patrimoniu, unică în România. În acelaşi oraş, mai găsiţi şi prima farmacie construită în ţară.

Morile de la Rudăria, complex mulinologic unic în Europa, pot fi vizitate într-o oră şi 15 minute, fiind amplasate la o distanţă de 82 de kilometri faţă de Reşiţa.

Zona Văliug-Semenic, foarte aproape de Reşiţa, vă întâmpină extrem de prietenos atât cu opţiuni de petrecere într-un mod agreabil a vacanţelor, cât şi cu festivaluri de renume mondial, cum ar fi Festivalul de Jazz de la Gărâna, care adună anual mii de turişti din toate colţurile lumii.

Întreaga zonă este “ascunsă” şi protejată de Cheile Caraşului, care sunt situate in Munţii Aninei, între confluenţa pârâului Comarnic cu râul Caraş şi comuna Caraşova. Cheile Caraşului fac parte din rezervaţia naturală în cadrul Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului, acest parc având o suprafaţă totală de circa 36.214 ha. Cuprinde foarte multe rezervaţii naturale precum: Cheile Caraşului, Peşterile Comarnic şi Popovăţ, Lacurile Buhui, Marghitaş, Gozna, Trei Ape, Izvoarele Nerei şi ale Caraşului, dar exemplele pot continua. Distanţa pe care se întind cheile este de aproximativ 18-19 km. Numeroasele peşteri fac zona specială.